Energie opwekken

We wekken al best veel zonne-energie op. Misschien zie je dat al bij jou in de wijk. Veel huizen in Lenteveld hebben zonnepanelen op het dak. Sommige hebben zelfs dakpannen met zonnecellen.

Er komen steeds meer mogelijkheden om zonne-energie op te wekken. Denk aan panelen aan gevels en in ramen. Of aan zonnecellen in de weg. Maar wat kun je zelf doen?

Wat kan ik doen?

Zelf zonne-energie opwekken bespaart je veel geld. Je kunt dit doen door:

1. Zonnepanelen op je eigen dak te leggen

Meestal heb je hiervoor geen vergunning nodig. Plaats je zonnepanelen aan de muur, dan heb je wel een vergunning nodig. Je kunt een voordelige lening krijgen voor het kopen van zonnepanelen.

Ook kun je de btw of omzetbelasting terugvragen die je hebt betaald op de koop en het leggen van de zonnepanelen. Dat doe je via de belastingdienst.

Kijk op de zonnekaart of jouw dak geschikt is voor panelen. Heb je een plat dak? Kijk dan altijd of het dak stevig genoeg is voor zonnepanelen.

Soms kan de gemeente daar iets aan doen. De gemeente wil bomen in Lenetveld zoveel mogelijk laten staan. Bomen helpen mee om de gevolgen van de stijging van de temperatuur te verminderen. Ze zetten CO2 uit de lucht om in zuurstof. Ze geven koelte en nemen water op bij een flinke regenbui. Daarom is Lenteveld zuinig op haar bomen.

Is een boom er slecht aan toe? Dan kan de gemeente natuurlijk kijken of ze die kan vervangen door een kleinere soort. Het kan ook zijn dat een boom veel te groot wordt of op een leiding/afvoer staat. Meer weten over een boom in jouw omgeving? Mail de gemeente

2. Zonnepanelen te kopen die niet op je eigen dak liggen

Dat kun je bijvoorbeeld doen als je een huis huurt, in een appartement woont of je dak ongeschikt is voor zonnepanelen. Informeer dan bij je verhuurder of het mogelijk is panelen op jouw dak te leggen.

Opslaan van zonne-energie

Zonne-energie wordt nu nog niet vaak opgeslagen. Bewaard, zeg maar, voor een ander moment. De techniek hiervoor bestaat al wel. Als de vraag naar elektriciteit groeit, wordt het aantrekkelijker om energie op te slaan. Dat kan in accu’s, batterijen en ook in waterstof.

Op dit moment loont opslag (nog) niet echt. Want je mag de energie die je opwekt met zonnepanelen ‘salderen’. Salderen is een ingewikkeld woord voor aftrekken. Als je meer elektriciteit opwekt dan je op dat moment nodig hebt, leveren die stroom aan het net. Die stroom trekt de energieleverancier van je jaarafrekening af.

Wind

Zeven windmolens samen leveren voldoende elektriciteit op voor alle huishoudens in Lenteveld. Dat wil zeggen voor de behoefte aan elektriciteit die er nu is. Maar in de toekomst is dat lang niet genoeg.

Maar wat kan ik zelf doen?

Je kunt zelf windenergie mogelijk maken of ondersteunen door:

  • mede-eigenaar te worden van een windmolen;
  • geld te lenen aan bedrijven die windmolens plaatsen;
  • voor een energiemaatschappij te kiezen die alleen groene stroom levert;
  • lid worden van een energiecoöperatie.