Energie besparen

Energie besparen is makkelijk. Het bespaart je veel geld. Het is supersimpel, maar het werkt echt. Alle beetjes helpen.

We geven je hier twintig makkelijke tips om energie in huis te besparen. Wil je nog meer energie besparen? Lees dan snel verder.

Stap voor stap je huis energiezuiniger

Wil je meer energie besparen? Pas dan stap voor stap je huis aan.

  1. Stel je cv-ketel goed af. Vaak staan ketels op de meest onzuinige stand. Laat je radiatoren ‘waterzijdig inregelen’. Dan stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om die ruimte zo goed mogelijk te verwarmen. Het loont ook de moeite om de radiatoren regelmatig te ontluchten. 
  2. Verbeter je isolatie. Dak, muren, vloer, ramen. Vooral aan huizen die voor 1992 zijn gebouwd, kun je nog van alles doen. Dat bespaart je veel gas. In Lenteveld zijn de meeste woningen jonger dan veertig jaar. Ze zijn dus vaak al best goed geïsoleerd. Toch is de isolatie van het dak, de vloer, muren of ramen in veel huizen nog te verbeteren. Heb je een woning uit de jaren zeventig? Dan levert vloerisolatie vaak veel op.
  3. Controleer je ventilatie. Werkt je ventilatie niet goed, dan kost dat veel energie en het is slecht voor je gezondheid. Huizen die voor 1980 zijn gebouwd hebben vaak alleen natuurlijke ventilatie. Denk aan ramen en roosters.
  4. Ga elektrisch koken op een inductiekookplaat. De stroom die je daarvoor extra nodig hebt, kun je weer opwekken met zonnepanelen op je dak.
  5. Is je cv-ketel op? Kijk dan of je kunt overgaan op een andere manier van verwarmen, zoals​​​​​: een warmtepomp, een zonneboiler of een extra zuinige cv-ketel.