Van het aardgas af

In Lenteveld zijn we in 2040 van het aardgas af. Dan verwarmen en koken we niet meer op gas. En dat vraagt nogal wat. De gemeente bekijkt nu hoe we de overstap naar aardgasvrij gaan maken.

Stap voor stap je huis energiezuiniger

We gaan in de toekomst allemaal aardgasvrij wonen. Dat betekent dat je je huis moet aanpassen. Veel inwoners gaan al aan de slag met energie besparen door de hoge energierekeningen. Wat zijn de plannen van de gemeente en wat kun je zelf al doen?

Wat kun je nu al doen?

Terwijl de gemeente bezig is met de verkenning, hoef je niet stil te zitten.

Je kunt de volgende stappen nemen:

  1. Stel je cv-ketel goed af. Vaak staan ketels op de meest onzuinige stand. Laat je radiatoren ‘waterzijdig inregelen’. Dan stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om die ruimte zo goed mogelijk te verwarmen. Het loont ook de moeite om de radiatoren regelmatig te ontluchten. 
  2. Verbeter je isolatie. Dak, muren, vloer, ramen. In Lenteveld zijn de meeste woningen jonger dan veertig jaar. Ze zijn dus vaak al best goed geïsoleerd. Toch is de isolatie van het dak, de vloer, muren of ramen in veel huizen nog te verbeteren en dat bespaart je veel gas! 
  3. Controleer je ventilatie. Werkt je ventilatie niet goed, dan kost dat veel energie en het is slecht voor je gezondheid. Huizen die voor 1980 zijn gebouwd hebben vaak alleen natuurlijke ventilatie. Denk aan ramen en roosters.
  4. Ga elektrisch koken op een inductiekookplaat. De stroom die je daarvoor extra nodig hebt, kun je weer opwekken met zonnepanelen op je dak.
  5. Is je cv-ketel op? Kijk dan of je kunt overgaan op een andere manier van verwarmen, zoals​​​​​:

Een warmtepomp

Een pomp waarbij je warmte gebruikt uit de lucht of de grond om je huis te verwarmen. Als je hiervoor kiest, moet je wel een goede isolatie hebben. En bovendien: radiatoren die een lage temperatuur kunnen hebben. Het is ook niet mogelijk om in elk huis zo’n pomp neer te zetten.

Een combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel

Dat noemen we een ‘hybride warmtepomp’. Op koude dagen helpt de cv-ketel mee het huis te verwarmen.

Een zonneboiler, in combinatie met een cv-ketel of een warmtepomp

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. De collector is vergelijkbaar met een zonnepaneel. Hij levert alleen geen elektriciteit, maar warmte. Die wordt opgeslagen in het voorraadvat en kan worden gebruikt voor warm tapwater (bijvoorbeeld douchen).

Een extra zuinige cv-ketel huren

Ben je er nog niet uit wat je precies wilt of is nog onbekend wat jouw wijk gaat doen, dan kun je ook voor zo’n tussenoplossing kiezen.